Kakao ağaçları sadece tropikal bölgede yetişiyor. Dünya kakao ihtiyacının yüzde 75 Afrika ülkelerinden karşılanırken, geri kalan kısmının büyük çoğunluğu Latin Amerika ve Karayipler’den elde ediliyor.
Lezzetli kakao çekirdeğinin en büyük üreticisi yıllık 70 bin ton ile Ekvator.
İlk kakao ağacı bir Avrupalı tarafından 1519 yılında görüldü, çok hoş olan tadı nedeniyle Linnaeus 1737’de bu bitkiyi Theobroma (Tanrıların besini) cinsi olarak adlandırdı.1820’de Van Houten kakao yağının çıkarılmasını sağladı.Kakaodan elde edilen çikolatanın iktisadi önemi, kakao ağacının yetişme alanlarının genişletilmesini sağladı.Kakaodan çikolatanın yanı sıra, likör, sabun, krema gibi ürünler de elde ediliyor.Olgunlaşan kakao meyveleri elle toplanır; toplama işlemi, özellikle nemli mevsimden kurak mevsime ve kurak mevsimden nemli mevsime geçerken yılda iki kez yapılabilir. Meyvelerden hemen çıkarılan taneler mayalanma işlemi için biriktirilir.
ÇİKOLOTA YİYİNCE NEDEN MUTLU OLUYORUZ?
Phenetçhylamine ise sinir sistemini uyarır, bazı salgıların salınmasını tetikler, ağrıları dindirir ve insanın kendini iyi hissetmesini sağlamaktadır. Çikolata beyindeki serotonin seviyesini arttırır ve mutluluk hissi verir. Çikolata, beyni rahatlatıp gevşetir, mutluluk verir, beynin endorfin salgılamasına neden olur.